Translate

03 dubna 2015

Velikonoční nitěná grafika

Před dvěma roky jsem absolvovla kurz nitěné grafiky. Vyučovala nás paní, která je velkým fandou této techniky a vytvořila už mnoho půvabných obrázků, přáníček, záložek do knih a pod. První kurz proběhl před Vánocemi a na svém blogu jsem svá "dílka" zveřejnila zde.
Tenkrát nám paní lektorka přinesla alba, kde kromě vánočních přáníček byla přáníčka s velikonoční a jarní tématikou. O pokračování kurzu byl velký zájem, ale ten se uskutečnil až letos.


Přáníčko je z dílny paní lektorky. Tento typ přáníček, na rozdíl od vánočních, je mnohem jednodušší a barevnější.


Nejdříve se podle předlohy připraví dírky a potom už se jenom protahuje a přetahuje...


Nemyslím, že bych této technice propadla, ale vždycky mne lákalo vyzkoušet něco nového.


Kuřátko a kytička zatím půjdou jako vzorky do šuplíku...









K Velikonocům se ještě vrátím, ale když se podívám z okna, tak mi to připomíná spíš Vánoce, po dvou letech tu máme opět Velikonoce na sněhu.

21 března 2015

Opět je tu medvědí česnek

Konečně tu máme jaro! Ve středu mne holky vytáhly na jedno místo, kde prý už před týdnem vylézaly špičky medvědího česneku. Moc jsem nevěřila, že by se už lístečky daly sbírat, ale akový se nám naskytl pohled.


Příjemné jsme spojily s užitečným, krásně jsme si protáhly tělo do kopce a pak zase z kopce. Opravdu se příroda začíná probouzet, mladé kopřivy, podběl, devětsil a zmíněný česnek sluníčko vytahuje na svět, někde ještě mezi zbytkem sněhu.


Myslím, že na zpáteční cestě autobusem se nad námi nesl pořádný odérUsmívající se. Doma jsem lístečky vysypala a dumala co s nimi, ostatně jako každým rokem.



Nakonec jsem to vyřešila následovně :

Lístky česneku jsem nahrubo nasekala, stejně tak i hrst jader vlašských ořechů a do směsi jsem přidala olivový olej. Všechno jsem najemno rozmixovala tyčovým mixérem. Vznikla tužší pasta, či pesto? Směs jsem přendala do skleníčky s víčkem a uložila do chladničky.


Pastu jsem použila na narychlo připravené, jednohubky pro návštěvu. Několik talířů zmizelo během okamžiku. Přesto, že je pasta dost ostrá, polovinu snědly děti. Tento recept není z mé hlavy, ale poradila mi ho kamarádka.
S medvědím česnekem jsem určitě letos ještě neskončila.




09 března 2015

Skoro jarní dny


Určitě nejsem sama, koho včera i dnes sluníčko vytáhlo na revizi do zahrady. Je fakt, že té květeny zase tolik nemáme, vždyť na horách je ještě sníh, ale u nás doma se už začíná probouzet jaro. Zahlédla jsem i pár včeliček v plné práci.


Pohled je to pěkný, ale...


Tady je to moje "ale". Čemeřice se prodírá z chomáče suché trávy, všude je nepořádek, listí, jehličí, krtčí hromádky, prostě hrůza! Omlouvá nás jenom to, že jsme na podzim měli jiné starosti a povinnosti a na zahradu nebyl čas. Oba dny jsem se pokoušela někde začít, ale jsem z toho jenom celá rozlámaná.


Moje milované kameny a kamínky, nevím, asi jsem byla v minulosti kameníkem. Z každé cesty si nějaký přináším, někdy se v batohu pěkně pronesou. Ty dva nenší hranaté jsou z Radhoště.


A ještě kytička k včerejšímu svátku, kytička vždycky potěší.









Přeji vám pohodové sluníčkové dny a na zahradě to s tou prací nepřehánějte!

28 února 2015

Háčkovaní ptáčci


Letos jsem se rozhodla přivolávat jaro háčkováním. Zkoušela jsem vhodný způsob tvoření pro mou bolavou ruku a objevila jsem u Blanky a potom ještě mnohokrát na internetu, tyto jednoduché ptáčky. Dvě kolečka částečně spojíte háčkováním, vložíte náplň, přiháčkujete ocásek, hlavičku, vyšijete oko a zobáček a je hotovo. Je možné připevnit očko pro zavěšení, třeba na větvičku.


Přišla jsem na to, že se dá ptáček také jednoduše napíchnout na špejli a máme pro změnu zápich.


Ze špejle můžeme ptáčka kdykoliv sundat, aniž by se nějak poškodil. Při háčkování jsem postupně přicházela na další obměny původního tělíčka. Možná, že ještě něco vyzkouším.
Jsou to takové "ptákoviny", které poslouží jako maličká pozornost, ale tvoření mi dělá radost, přestože ruka stále bolí a bude bolet, artróza na ruce se prý zatím nedá nijak léčit, tak ji musím nějak překonat!
Přiznám se, že od té doby, co jsem objevila Pinterest, hodně drahocenného času strávím prohlížením jeho stránek. Mnohé z vás na tom budete asi stejně, nemám pravdu?







Zítra už tu máme březen. U nás začínají jarní prázdniny. V pondělí si přivezu vnučky, takže bude veselo! Doufám, že si to užijeme ve zdravíUsmívající se . Vám všem přeji pohodový zbytek víkendu a v novém měsíci jenom to dobré!.

22 února 2015

Teď ještě ne, ale už brzy...

Jak tak procházím blogy, vidím, že se už všichni těší na jaro. Kytičkami v květináčích nebo na zahrádkách, se to tam jenom hemží. Však sluníčko u nás svítilo celý týden, ale také byl ještě pěkný mrazík.


Z procházky minulou sobotu


Tato i další fotky jsou ze čtvrtka. S kamarádkami jsme vyšly do přírody načerpat novou energii a parádně jsme si to užily.


Pejsek nás pozoroval za plotem, za hromadami sněhu, byl moc milý, ani neštěkl.


Tento domek jsem už tady ukazovala, vidíte pejska za oknem? Vždycky byli dva, tak nevím, kde se ten druhý toulal...


Ale i k nám se pomalu vkrádá jaro! Jak jsem včera psala Jarušce, před chalupou nám kvetou sněženky a za chalupou máme sníhUsmívající se.







Přeji pěkný nový, vlastně už poslední únorový týden. Za týden už máme březen!

10 února 2015

Dýňové čatní



Můj článek by sice více slušel podzimu, ale proč si nezadýňovat v lednu nebo v únoru? Samozřejmě musí být k dispozici základní surovina, jinak to nejde. U nás doma je to každým rokem stará bolest. Na podzim velká úroda dýní, něco se rozdá, zbytek, který už nikdo nechce, jde do sklepa. Po novém roce, kdy dýně začínají postupně odcházet přirozenou cestou, se dohadujeme, co s tím...
Zvrat nastal, když jsem od kamarádky dostala na ochutnání jednu skleničku dýňového čatní. To byla dobrota! Hned jsem ji požádala o recept. S manželem jsme se společně pustili do díla. On byl hlavní šéf, já jsem prováděla degustace a vykonávala dokončovací práceUsmívající se. Zlikvidovali jsme tak hned několik dýní.



Kamarádka recept převzala z internetu a vlastně každé čatní je originál, protože suroviny jsme si upravili podle svého. Původní recept je na čatní z cukety, ale to by nebylo tak barevné.

Tady je:

dýně ( cuketa ) 1 kg oloupaná a zbavená semínek
papriky 2 kusy nejlépe červené, není podmínkou
cibule 250 g
česnek 3 stroužky,
čerstvě nastrouhaný zázvor 1 lžička
rozinky 4 lžíce
vinný ocet 250 ml ( dáváme ještě méně !!)
cukr 100 g
sůl 1 lžička
cayenský pepř 1 lžička
nové koření několik kuliček
koriandr podle chuti

Dýně ( cukety ) a papriky nakrájíme na malé kostičky, cibuli a česnek nasekáme nadrobno, vše dáme do hrnce, přidáme ostatní suroviny a vaříme za občasného míchání cca 40 minut. Horkou směs dáváme do malých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Já jsem po odstavení směs rozmixovala a naplněné, uzavřené skleničky jsem krátce zavařila klasickým způsobem. Je to jistější. V naší směsi chybí rozinky a koriandr, zato jsme přidali o něco více česneku a zázvoru! Ocet může být i obyčejný, ale vinný je lepší. V původním receptu bylo 500 ml octa, to je asi chyba, doporučuji přidávat po troškách a ochutnávat.
Čatní je dobré místo hořčice, pod maso nebo jenom tak na chleba.
Možná, že někomu leží ve sklepě také nějaká ta nevyužitá dýně, někdo si možná přijde pro recept na podzim. Určitě nebudete zklamáni.












Letní pozdrav

Dlouho jsem tady nebyla, ale nic se neděje, jenom mi všechno déle trvá a než se rozhodnu něco napsat, za chvíli změním názor a dělám něco ji...