Mám ráda zeleninové saláty v jakékoliv podobě. Připravuji je po celý rok, nejlepší jsou ale ty pozdně letní z vlastní zahrádky. U nás doma byly známy tři základní verze. Okurkový, rajčatový a hlávkový salát. K tomu, většinou v jídelnách, byl k mání salát z červené řepy a zelný salát.
Když jsem před pár lety objevila olivový olej, bazalku, mozarelu a citronovou šťávu, která je u některých salátů lahodnější než ocet, začala jsem experimentovat.
Rajčata, kousek oloupané nebo neoloupané okurky, kousek oloupané nebo neoloupané mladé cukety a papriku nakrájím na kostičky, dám do mísy, podle chuti osolím, osladím, přidám špetku pepře, pokapu olivovým olejem, citronovou šťávou, někdy zakápnu troškou balzamikového octa. Všechno zamíchám a dám vychladit.
To je nádhera, co říkáte? Mám hodnou sestřičku a ta má zase jednu známou paní, která pěstuje takovéto krásné kapie a já využívám jejich ochoty a každým rokem si několik kilogramů přivezu domů.
Papriky jsou potom neprodleně nařezány na nudličky a zavařeny ve sladkokyseleém nálevu.
Letos jsme si pořídili také zásoby oblíbeného leča a samozřejmě jsme si také pochutnali na šťavnatých, slaďoučkých syrových kapiích.
Na saláty používám hlavně suroviny z vlastní zahrádky. Tyto "zvonečky" ale ne, ty jsem ani neochutnala a ani neochutnám, po tom co mi bylo řečeno, jak náramně pálí. To je v naší rodině čistě mužská záležitost, ale vzhledově jsou krásné, že?
Ještě jedna ukázka. Všechno je jedlé a také chutné! Navíc, zelené listy lichořeřišnice jsou léčivé. Podlouhlé zelené lístky, to je rukola. S ní jsem měla velké problémy, než jsem jí přišla na chuť, ještě donedávna mi moc nevoněla. Letos se to nějak zlomilo a začala jsem si na ní pochutnávat. Stejně tak mi dlouho nevoněl i balzamikový ocet. Suroviny, které jsem uvedla výše, nemusí být použity všechny, nedávno jsem k rajčatům přidala pouze cuketu, ředkvičku, rukolu a jemně nasekanou bazalku. Často přidávám i na kostičky nakrájený kousek mozarely, kterou v poslední době nahrazuji sýrem TOFU, česnekový je vynikající.
Jednou jsem dostala darem estragonový ocet, který mi zachutnal a od té doby si ho dělám sama. Do láhve naliji obyčejný kvasný ocet, do něj ponořím velkou snítku estragonu, pár kuliček pepře a nového koření. Fantazii a chutím se meze nekladou. Uzavřu a nechám "uležet". Tento ocet používám do rajčatového salátu a vlastně všude, kam patří ocet.
Trochu jsem si připomenula léto se všemi jeho barvami. Teď to vypadá, že jsem vegetarián, nejsem a pokud mne k tomu okolnosti nedonutí, tak nebudu. Bez masa si život nedovedu představit.
Přeji všem pohodový a sluníčkový prodloužený víkend.