Translate

03 srpna 2022

Malý výlet do Podkrkonoší

Přiznám se, že od začátku července jsem jako "v tranzu". Nevím, který je den, nevím, jaké je datum. Ale už se blýská na lepší časy ( doufám ). Je to tak, že na začátek července naplánovali mladší členové naší početné rodiny úžasné setkání u neteře na Hané. Přijelo příbuzenstvo z daleka i blízka a po roce i syn z Čech, který tu se ženou a synkem zůstal týden, vnoučka jsem si u nás nechala ještě 14 dnů a předminulý víkend jsem ho vlakem odvážela domů do Malých Svatoňovic. Měla jsem trošku obavy z cestování, cesta obnáší 5 přestupů, ale jela s námi ještě starší vnučka, nebylo žádné zpoždění a služby v RJ-žlutém vláčku se také dostaly na původní úroveň. Vyjeli jsme v pátek a vracely jsme se ( už jenom my holky ) v neděli. Na toulání po kraji dětství bratří Čapků jsme neměli moc času.

Vnučce, která v těchto končinách byla poprvé, jsem se snažila ukázat co nejvíce.


Na náměstíčku v Malých Svatoňovicích u parku je sousoší  Karla s konví a Josefa s malířským náčiním.

Otec bratří Čapků zde působil jako lékař, zde se také narodil Karel. V této budově sídlí mimo jiné Muzeum bratří Čapků.

Malé Svatoňovice jsou poutní místo. Hned vedle kostela najdete kapli, kde vyvěrá voda, kterou si lidé nabírají do nádob pro vlastní potřebu.


Nabíráme vodu

Vnitřní prostor kapličky




Navštívili jsme parčík, kde jsou umístěny různé tabule s povídáním o pejskovi a kočičce a možností si zahrát. Děti se tu doslova vyřádí. 
V Malých Svatoňovicích je ještě několik míst, která stojí za navštívení, ale já jsem se chtěla podívat do nedaleké Úpice na opravenou Dřevěnku o které často píše blogerka Hanka.




V budově je muzeum, kde nás paní průvodkyně seznámila se zajímavou historií objektu, provedla nás od sklepa po půdu a zodpověděla nám všechny naše dotazy, týkající se nejen Dřevěnky.



Můžete si zde prohlédnout velkou sbírku kočárků, pro děti i pro panenky.


Nakoukli jsme na půdu


Prohlédli jsme si krejčovskou dílnu


Světnice


Hostinec


Krásná stavba na úpickém náměstí. Začalo pršet, tak jsme pospíchali dál, ale určitě se vrátíme. Dozvěděli jsme se, že se z Malých Svatoňovic rodina Čapkova přestěhovala na čas do Úpice, kde měl doktor Čapek ordinaci a bratři se sestrou Helenou zde chodili do školy.

Tímto zdravím Hanku ( baví-mne-to ). Hani, projeli jsme městem, viděli jsme i vaše divadlo. Času bylo málo. Byli jsme ještě v Bohdašíně a v Červeném Kostelci. Pěkný kraj, moc se mi tu líbí a brzy se určitě vrátím.

Když jsem přijela domů, čekala mne kupa okurek na zavaření, ty musí být, k tomu dvě letní jabloně, které si nahradily loňskou pauzu a rajčata a zahrada....😎


Přeji vám krásné letní dny.










10 komentářů:

  1. Helenko, to jsi měla krásné dny prožité s rodinou a pak ten výlet s vnukem a vnučkou do mě nepoznaných míst. Přeji úspěšné zvládnutí zahrady včetně úrody.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jsem ráda, že se Ti u nás líbilo. Od Dřevěnky jsi byla jen kousíček od nás :-). No určitě jsi v Úpici vše neviděla. Máme tady i docela známou hvězdárnu . V Č.Kostelci jsem se narodila a žila do 20ti let. Z Bohdašína pocházeli moji rodiče, takže prázdniny u babiček.
    Až do Svatoňovic zase zavítáš, třeba se nám podaří se setkat.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je pěkná reportáž z míst, kde jsem nikdy nebyla... A teď zase hurá do tvořivé práce doma, dohánět, co se zameškalo. Doufám, že se ještě v prázdniny setkáme, co říkáš???

    OdpovědětVymazat
  4. Helenko, zdravím. Tak to jsi měla plno zážitků... Ráda jsem si všechno prohlédla, moc hezká místa! Měj se dobře. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Helenko, Dřevěnka se mi líbí a kdybych se dostala do tohoto kraje, určitě bych jí navštívila. Kočárky jsou nádherné. Měj se hezky 😉

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkný výlet, nádherné fotografie, zajímavá místa. Taková venkovská muzea mám moc ráda. Jako by v nich byly schované i vzpomínky na mládí...děkuji za hezkou podívanou. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  7. Helenko, to bylo moc hezké a dobře, že jsi tam byla. Navzájem jste se obohatili svou přítomností a určitě jsi načerpala novou energii. Ať to vše na zahradě stihneš. ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Helenko,aspoň takto přeji k svátku zdraví,pohodu a radost z vnoučat.🍀🌹🍀

    OdpovědětVymazat
  9. To naše Česko je krásné, že? My letos jedeme na dovolenou opět do Čech, na Staré splavy. Už se docela těším, celé prázdniny pracuji a už potřebuji vypnout. Bereme s sebou kola. Vloni jsme procházeli Adršpach a Teplicko, bylo to super.

    OdpovědětVymazat

Knížky

Dlouho jsem nepsala o knížkách. Nedávno jsem objevila americkou autorku Lindu Castillo. Její trillery z amišského prostředí se čtou jedním d...