Translate

23 ledna 2022

První v tomto roce

 Leden nám pomalu končí a já jsem nějak zaspala a nic doposud nenapsala...

Tak alespoň něco. Vkládám sem snímky z minulé středy, které věnuji Fukčárince, ona bude vědět proč. Sluníčko svítilo a venku to vypadalo jako na jaře. S mými kamarádkami není problém  domluvit se ze dne na den a vyrazit na vycházku po okolí. Přesněji kolem přehrady Olešné u F-M.

Na hladině byly k vidění zbytky ledu, v pozadí Lysá hora.

Kachničky tady hledají zimní útočiště, v pozadí hráz a frýdecko-místecká zástavba.


Přehrada Olešná tvoří sportovní a odpočinkové zázemí města F-M a okolí. Jsou zde místa pro táboření a rybaření, plno hospůdek a posezení, dobře vybavené dětské hřiště, venkovní i krytý aquapark. Kolem přehrady vede cyklostezka, kterou v zimě využívají i běžkaři. Poprvé jsme se tu setkaly s výběhem pro lamy, pravděpodobně nějaká atrakce pro děti.


Nejsou to sympaťáci?


I jiná zvířátka zde můžeme potkat. Slečnu doprovázeli ještě další dva pejsci.


Procházka se vydařila zvláště, když nám k tomu svítilo sluníčko, to je hned lepší nálada. Dneska už zase máme klasickou zimu, ale já se těším na jaro.

















18 komentářů:

  1. Krásná procházka a moc hezké fotografie. Přeji ti krásný nový týden.

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko, na Olešné jsem nebyla tak dlouho... to už není pravda. Do F-M chci vytáhnout přítele, objevila jsem tam zajímavé muzeum, ale teď to asi nebude, tak snad na jaře. Jestli na přehradu, tak my zajedeme spíše na Žermanice, tam je taky Lysá vidět, asi z opačné strany. Lamy jsi hezky vyfotila, ony prý plivají.
    Přeji hezký zbytek ledna. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, areál kolem Olešné je velmi frekventovaná lokalita a já si tam troufám jedině ve všední den dopoledne, nemám ráda davy. Stejné je to i na Hukvaldech nebo na Pustevnách. Žermanice jsou větší, proto to tam bude příjemnější. S muzeem ve F-M jsi mne zaskočila. Pravděpodobně to bude nové muzeum meteoritů na místeckém náměstí, chodím kolem něho několikrát týdně a ještě jsem tam nebyla. To je ostuda. Jinak doporučuji Muzeum Beskyd, je to moje srdeční záležitost, 12 let navštěvuji přednášky v rámci seniorgymnázia, které muzeum pořádá. A tyto lamy neplivaly...

      Vymazat
  3. Helenko, děkuji za moc hezké fotografie z Olešné. Procházku kolem vody s výhledem na Beskydy,to je naše. Určitě se tam zase vydáme.
    Jinak nemám moc chuti do blogování,také jsem dlouho nic nedala, hodně čtu. Témat k článkům mám,ale chybí chuť. 🍀Přeji pohodové dny prožité ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já na Olešnou vidím z domu, teď už sice jenom v zimě, když opadne listí. Jak píšu výše, je to tam moc frekventované, dávám přednost lesu nebo loukám. Také teď více čtu, konečně jsem dočetla Husitskou epopej VII. díl. Marti, zase bude chuť a už se těším na tvoje články. Já jsem momentálně v karanténě, snad to tak zůstane. Moc zdravím.

      Vymazat
  4. Helenko, to jste si udělaly hezkou procházku. Člověk si vyčistí hlavu a je mu hned líp, moc Ti to přeju. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Taková procházka vždycky udělá člověku dobře. Ráda jsem se podívala tam, kde to neznám.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsou tu ji hezčí místa, ale toto je jedno z nejbližších na krátkou procházku. Máme mezi sebou i kamarádky mnohem starší a tak volíme trasy lehčí, abychom se mohly setkat i s nimi.

      Vymazat
  6. Helo, to jste si udělaly parádní holčičí procházku a ještě vám k tomu svítilo sluníčko, to nemá chybu. U nás toho sluníčka moc není, ale občas přeci jenom vykoukne. Já už vyhlížím jaro, sice s předstihem, ale těším se. Zdravím 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, u nás se to střídá po dni. Teď nám přibyl sníh a mráz. Také se nemůžu dočkat jara.

      Vymazat
  7. Lamy!!!!!
    Krásná procházka. Krásná příroda.

    OdpovědětVymazat
  8. Lamy mne překvapily, ale když tak člověk chodí, občas narazí na nějakou zvláštnost a k té přírodě, jsou tu malebnější místa, ale musí se dál od lidí.

    OdpovědětVymazat
  9. Je nutné vyjít na výšlap a na čerstvý vzduch. Hned je lepší nálada.

    OdpovědětVymazat
  10. Pravda, na ledovou plochou dráhu to letos opravdu nebylo :-).

    OdpovědětVymazat
  11. Krásná procházka ☺
    Přeji další milé procházky ☺

    OdpovědětVymazat
  12. Heli, krásné fotky. :) V této době jsem od tebe zvyklá na fotky se sněhem. Když u vás sníh není, tak u nás v Polabí být nemůže. :))

    OdpovědětVymazat

Knížky

Dlouho jsem nepsala o knížkách. Nedávno jsem objevila americkou autorku Lindu Castillo. Její trillery z amišského prostředí se čtou jedním d...