Translate

29 března 2016

Velikonoční ohlédnutí

Jdu trochu s křížkem po funuse. Nějak mi všechno to velikonoční dění rychle uteklo, přesto mi to nedá, abych se nevrátila malinko zpět.


V sobotu 19.3. jsem se zúčastnila srazu Ženského klubu v Repechách na Prostějovsku. Přemluvila mne naše Květa a tak jsem spojila návštěvu u ní s kratičkou návštěvou této pěkné akce, pořádané blogerkou Jitkou. V Repechách jsem potkala další šikovné lidičky a rozšířila jsem tak řadu svých blogových známých "na vlastní oči"Usmívající se.


Toto jsou ukázky z výstavky


Tady jsou zase dárečky, které jsem vyměnila za své výtvory a věcičky, které jsem si koupila.


Moje troška do mlýna byly tito ptáčci, které jsem podle jednoduchého střihu ušila a musím pochválit moje vnučky, které mi při šití pomáhaly.


Když jsem se ptala Květy, co mám do Repech přivést, říkala mi, abych něco udrátkovala. Tak jsem si předem vyfoukla kopu vajec, nakoupila drátek a pestré korálky. Bohužel se mi nevedlo, vajíčka praskala, jedno za druhým. Tak jsem si řekla, že zvony patří také k Velikonocům a vyrobila jsem hromadu pestrých zvonečků.


Zvonečky jsem nestačila vyfotit v plném poču, tak snad mi Květa promine, že jsem si vypůjčila její fotku.


K mému velikonočnímu zdobení jsem musela použít staré věci z krabice, ty letošní jsem všechny rozdala. Věnec na vchodových dveřích je klasika - psí víno od Vánoc. Kraslice kdysi vyráběl syn se snachou voskováním.


Osení jsem si poprvé sama vypěstovala. Stačilo na to 6-7 dnů. Srdíčko, polepené skořápkami jsme vyráběly s vnučkami vloni.



Velikonoční tvoření je vlastně i vaření a pečení. U nás jsou to především zapékané klobásy, jinak klobásníky a také vajíčková tlačenka, než jsem ji ale stačila vyfotit, byla pryč...


Také jsem si splnila jeden úkol. Po mnoha a mnoha letech jsem znovu ochutnala boží milosti, vlastnoručně usmažené podle receptu z televizního pořadu "Kluci v akci". Je to velká dobrota. Kdysi dávno nám je připravovala maminka a ty její byly mnohem lepší , jak jinak ... Jenomže maminčin recept je stále ve fázi hledání, snad se nám ho jednou podaří najít.Usmívající se
Třeba se někomu bude hodit :

250 g hl.mouky
50 g másla
50 g krupicového cukru
2 žloutky
2 lžíce bílého vína ( já jsem dala rum, tady stačí 1 lžíce )
5 lžic zakysané smetany
1 lžička citrónové kůry
špetka soli, olej na smažení, moučkový a vanilkový cukr na obalení
Vypracujeme těsto, které necháme několik hodin v chladničce uležet, potom těsto rozválíme na tenký plát, rádýlkem vykrajujeme různé geometrické tvary, které v jednom rožku nařízneme. Smažíme na oleji po obou stranách do růžova a ještě teplé obalujeme v cukru.





Tak a zase příští rok. Teď se budu věnovat převážně přírodě a zahradničení. V pátek jsem si z procházky přinesla plný pytlík medvědího česneku. Přidávala jsem ho do všeho i ty klobásky jsou jím omotané, však je také zdravý a dobrý!
Mějte se všichni moc pěkně a užívejte si jara.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podzimní pozdrav z Beskyd

  Od mého posledního článku uběhlo hodně času. Čápi dávno odletěli, na zahrádce odkvétají poslední kytičky, ořech už je úplně holý, letos be...