Translate

10 října 2015

Krajina břidlice

Možná, že se vám při přečtení nadpisu vybaví jedna reklama, která nás tady "obšťastňovala" pod články minulý měsíc. Je to tak. Já jsem byla ta, která se na reklamu "chytila" a nelitovala jsem. Chtěli jsme se známými prožít pár dní někde mimo domov, ale zase aby to nebylo moc daleko.
Něco přes hodinu cesty autem z Frýdecka jsme se dostali na Opavsko, kousek od přehrady Kružberk. Krajina je tady jiná, než u nás, kde pole mizí pod novou zástavbou, ať už rodinnou nebo průmyslovou. Tady zatím pole slouží k původnímu účelu, chválabohu. Ubytovali jsme se v areálu Davidův mlýn, kde nám připravili program : "Podzim v krajině břidlice", jak jsme četli v reklamě.


První večer jsme absolvovali zajímavou přednášku o historii dobývání a zpracování břidlice v tamní lokalitě a jejím okolí. Přednášel nám jeden z mnoha nadšených dobrovolníků. Hned druhý den jsme se přesvědčili, že jejich aktivita je vidět na každém kroku. Od malého muzea, které zřídili v jednom penzionu a nazvali "Imaginárium břidlice", jsme se vydali po naučné stezce, perfektně značené, opatřené tabulemi s podrobnými informacemi.


Imaginárium



Informační tabule před Imagináriem. Ve stejném provedení jsou jednotlivě umístěny podél naučné stezky.



Břidlice, břidlice, všude samá břidlice. Hned bych chtěla mít hromadu na zahradě, určitě bych věděla, co s ní...


Stezka měří něco kolem 8 km, ale my jsme ji celou neprošli, úplně nám stačila její kratší trasa.


Třetí den jsme navštívili Muzeum břidlice v Budišově nad Budišovkou. Tady došlo k nedorozumění. Muzeum bylo ten den zavřené, ale na základě jednoho telefonátu a ochoty dalšího patriota a nadšence jsme si mohli muzeum prohlédnout. Paní průvodkyně přišla půl hodiny po telefonátu a místo vaření oběda nám věnovala více než hodinu svého času. Muzeum má vnitřní i venkovní část a přijdou si tu na své děti i dospělí.


Pozornost upoutávají figuríny, které se začínají v poslední době v muzejích u nás hojně objevovat. Toto je Jan Maxmilián Řihák, který s těžbou břidlice spojil celý svůj život. A co tam dělají ty gramodesky? Na ty staré těžké se také používal břidličný prach.


Ještě něco z Budišova nad Budišovkou.....


A odjíždíme. V Opavě a Melči jsme nebyli, opravu hráze přehrady Kružberk jsme viděli na vlastní oči, je to moc pěkná přehrada ( natáčel se zde seriál Velké sedlo ). Nad zdevastovanými lázněmi Janské Koupele se mi chtělo brečet a Davidův mlýn nám poskytoval příjemný azyl po zbytek dne.








Nafotila jsem hodně fotek, dozvěděla jsem se spoustu informací. Počasí nám přálo...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jarní pozdravení

Mám ráda jaro, léto i podzim. Zimu moc nemusím. Je mi zima, klouže to a málo svítí sluníčko a to je na mé psychice znát. Přestože dnešní slu...