Translate

28 listopadu 2022

Za kulturou

Za kulturou se od nás často jezdí až do Prahy a mnozí neví, nebo ví a nevěří, že opravdu kvalitní zážitky můžou získat téměř za humny. Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, kam už pár let dojíždím na předplatné má každou sezónu vždy co nabídnout. Však jeho umělci letos získali hned několik "Thálií". Pod tímto názvem jsou sloučena divadla dvě Divadlo Antonína Dvořáka a Divadlo Jiřího Myrona.

Divadel je v Ostravě samozřejmě víc, já jsem věrná těmto. Ale tak jsem se nechtěla rozepisovat. Chtěla jsem se podělit o zážitek z minulé soboty. Na programu byl balet Louskáček s hudbou Petra Iljiče Čajkovského. Nádherná vánoční scéna, překrásné kostýmy, úžasné provedení a Čajkovského hudba mne naladily na tu správnou předvánoční náladu a nejen mne. Už během představení jsem se těšila, jaký budu mít pro synovu rodinu krásný dárek, až jim koupím vstupenky na toto představení, protože to vnučky musí vidět! Jaké bylo zklamání, když jsem doma zjistila, že představení Louskáčka končí v lednu 2023 a do té doby je beznadějně vyprodáno.

Tady je malá upoutávka.

https://www.youtube.com/watch?v=qfvnP3cp7JQ


Krásný adventní čas, bez stresu a shonu a zajděte si někdy do divadla na nějakou klasiku, ta nikdy nezklame na rozdíl od  drsné moderny. Zažila jsem, když obecenstvo odcházelo uprostřed představení ve velkém.




11 komentářů:

  1. Muselo to být krásné, vzpomínám si, že Louskáčka jsem viděla jako holka školou povinná kdysi dávno v Ústí nad Labem a to je hodně let!
    Nicméně se mi to líbilo a vím to jistě. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko, já jsem koupila lístky na Louskáčka do Národního divadla na leden. Půjdeme s naší Jani a moc se těšíme, Louskáček je můj oblíbený. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. To bylo určitě nádherné. Já jsem byla naposledy v divadle na muzikálu Monte Christo,od té doby ne. Ten zážitek z živého představení je s televizním podáním nesrovnatelný, ať je to opera, koncert nebo cokoli jiného. Tak že je hezké, že sis to užila. Krásný advent ti přeji.

    OdpovědětVymazat
  4. Helenko,to musel být opravdu krásný zážitek. Těším se až budu po operaci a začneme opět navštěvovat kulturní akce. Nyní je dlouhé sezení pro mě obtížné,ale věřím, že bude líp. Přeji tobě a všem kolem tebe pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  5. Děj Louskáčka znám, ale nikdy jsem ho na prknech, která znamenají svět, neviděla. Ale pamatuji si, že rusky se to řekne ščelkunščik :-).
    Hezké adventní dny, Heli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Určitě super zážitek, sama jsem ještě neviděla, ale hudba P.I.Čajkovského se mi líbí moc 😉

    OdpovědětVymazat
  7. Moc dobrý výběr, jednak to ostravské Národní divadlo a pak Louskáček> Čajkovskij má výbornou hudbu. ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Louskáčka znám,muselo to být nádherné představení.
    Já jsem sice z malého města,ale nabídka kultury je tu dost velká.Akorát já ji nějak zanedbávám.
    Hezké adventní dny

    OdpovědětVymazat
  9. Louskáček je klasika. A to divadlo je vskutku opravdový chrám umění.

    OdpovědětVymazat
  10. Věřím,že to byl nádherný zážitek a zklidnění v předvánočním frmolu.
    Přeji klidný a ve zdraví prožité dny ☺

    OdpovědětVymazat

Knížky

Dlouho jsem nepsala o knížkách. Nedávno jsem objevila americkou autorku Lindu Castillo. Její trillery z amišského prostředí se čtou jedním d...