Translate

06 června 2015

Za zvířátky do ZOO

Každoročně slibuji svým vnučkám, že je vezmu do ZOO v Ostravě, ale každoročně skutek - utek, sliby - chyby. Máme to sice z humny, asi 20 km, ale stále to nějak nevychází. Naposledy jsem tam byla, když byli moji kluci ještě školáci. Proto jsem uvítala, když místní seniorklub v květnu uspořádal zájezd do Ostravy s návštěvou ZOO a ještě dvou tamních atrakcí o kterých se zmíním později. Ihned jsem se přihlásila, abych tam v klidu všechno prozkoumala a abych následně mohla vnučky zahradou provést.


Jak je vidět z první fotografie, počasí nám zpočátku nepřálo a poslalo nám drobný deštík. Naštěstí se v areálu nachází plno přístřešků a zastřešených odpočívadel, takže nás nějaký deštík nemůže rozházet.


"Je nám z toho špatně, jsme nemocní a můžeme uhynout. Nejvíce nám chutná tráva, seno, případně granule z automatu. Vaše kozy a ovce"


Hlavně jsem se ale jela podívat na malou sloničku, která se před rokem narodila a která měla velkou smůlu, ale je statečná a dobře prospívá i když její budoucnost je velký otazník, proto jí zatím nedali žádné jméno. Na obrázku za ní je o něco větší slůně - samička, jmenuje se Rashmi (Paprsek) a narodila se v ostravské ZOO v roce 2011 a je to první odchované slůně v historii českých a slovenských zahrad.


Samice s mláďaty jsou chovány odděleně od samce, ten sleduje okolní dění v sousední ohradě.


Stejně tak jsou odděleny i samičky zeber, jsou to krásná zvířata.


Překrásní jsou i plaměňáci, jejich stanoviště se za tu dlouhou dobu vůbec nezměnilo, zato mnohé přibylo a zahrada se stále rozšiřuje a vylepšuje.


Tak tahle kráva tu kdysi nebyla


A nemá se po ni lozit!


Toto už možná není pravda, ale keře rododendronů a azalek mnoha barev jsou vysázeny podél cest a tenkrát zářily, až oči přecházely.


U rybníčku s kachničkami jsme se zastavili a uposlechli jsme nápisu na velké ceduli, nekrmili jsme ptáčky vlastní svačinou, ale zaplatili jsme 5 Kč,


...otočili jsme kličkou a odebrali krmení


Těch rybníčků tam bylo několik. U jednoho jsme objevili boty s ještěrkami. Vtipné, že?


Výstražných tabulek tu bylo opravdu hodně, opatrnosti nikdy nezbývá! Myslím, že jsme prošli asi tak polovinu zahrady, ale to nevadí, určitě se sem brzy vrátíme s vnučkami.


A něco opravdu moc pěkného na konec...




Žádné komentáře:

Okomentovat

Jarní pozdravení

Mám ráda jaro, léto i podzim. Zimu moc nemusím. Je mi zima, klouže to a málo svítí sluníčko a to je na mé psychice znát. Přestože dnešní slu...