Translate

26 června 2017

Po roce

O víkendu se u nás sešla část rodiny, aby mi připomněli, že je mi zase o něco víc. Nic veselého. Vůbec jsem o této záležitosti nechtěla psát. Jenže si myslím, že by letní dort před rozkrojením mělo vidět víc lidí, ne jenom rodina.


Překrásný dort upekla na nazdobila snacha Ivetka. Všechno, co na něm vidíte, vyrobila sama. Není cukrářka, je samouk. Vůbec se mi ho nechtělo rozkrojit.


Od druhé snachy Petry jsem dostala tuto soví kosmetickou taštičku a velkou kytici lilií.



Takovou kytičku jsem vždycky dostávala od maminky, tentokrát je od manžela.



Soupravu na výrobu domácí lučiny jsem si moc přála. Myslím, že jsem ji viděla u Květy. U nás se lučina vyrábí velmi často a už se těším na první mňamku.


Tak to vypadá ve skutečnosti.


Narozeninové veselí se odehrávalo převážně doma, kde byl příjemný chládek, ale zašli jsme i do zahrady, podívat se, jak nám to tam roste a koho jsme spatřili mezi sazenicemi dýní! Pěkně si tam odpočíval malý zajíček. Jeho rodič nám to tam občas pěkně okouše, ale na mláďátko se nikdo memůže zlobit. Pro vnučky to byl zážitek.







Mějte se pěkně a pozor na sluníčko! Všeho moc škodí.Úžasný

04 června 2017

Opět kvetly kaštany...

Kdo navštěvuje můj blog déle, jistě si vzpomene, že nevynechám žádnou jarní návštěvu hukvaldské obory. Jenom připomenu, že se na Hukvaldy chodí na hrad stejného jména, do obory za odpočinkem, tedy pokud není zrovna víkend a davy návštěvníků vám nešlapou na paty. Také se sem chodí za Janáčkem a jeho liškou Bystrouškou, za kulturními akcemi, za kvetoucími kaštany a starými stromy, živými i těmi, kteří to už mají za sebou a jejichž kmeny tu můžete všude vidět.


My jsme se sem vydaly s kamarádkami a jejich školou nepovinnými vnučkami minulý týden.


Ještě než vejdete do obory, míjíte hukvaldský kostel s nádhernými vyřezávanými dveřmi a překrásnou klikou. Nad tou krásou žasnu, kdykoliv kolem procházím.


Nedaleko vstupní brány se nám naskytne pohled na pasoucí se stádo daňků pod obrovskými kaštany. S daňky se setkáte i na dalších klidných místech obory.


Ještě jednou daňci o kousíček dál.


Tuto zvláštní trojnohou lípu už mnozí znáte. Stále se má k světu.


Nedaleko lípy sedí na svém balvanu slavná liška Bystrouška t.č. III. Nelze projít bez zastavení.


Hlavně nesmím zapomenout na to, kvůli čemu jsme sem tentokrát přišly. Kaštany jsou tu všude, zatím beze stop klíněnky jírovcové.


Cestu na hrad jsme vynechaly, tak alespoň jeden snímek zespoda.



Málem bych zapomněla na áron karpatský, se kterým jsem se zatím setkala jenom zde.


Je čas školních výletů. Pro mnohé z dětí byl jistě velký zážitek, jít v doprovodu koníka.







Pokud se někdy zatouláte do Beskyd, přijďte se také podívat. Je tu krásně po celý rok.

25 května 2017

Na zahradě

V poslední době trávím hodně času na zahradě. Je to příjemný relax i když té námahy je tam dost. Věkem sil ubývá a konve s vodou na zalévání jsou nějak těžší. Prostocviky mezi záhonky jsou někdy i životu nebezpečné. Často si vzpomenu na slavný film "Slavnosti sněženek" a na pana Krejčíka, ležícího mezi záhonky a vytrhávajícího plevel. Je to možná praktické, ale trošku nepohodlné. Hlavně je k tomu potřeba ještě jeden člověk, který vás zvedne...


Všechny ty tělesné útrapy mi ale vynahradí pohled na rozkvetlé a rozkvétající kytičky. Malý kousek trávníku s kopretinami každoročně bráním vlastním tělem, jinak by je už dávno "sežrala" sekačka. Vždycky se na toto období těším. Jenom lituji, že tak skromné a něžné kvítí nevoní...


Ještě kytička do vázy


Vloni jsem si koupila ozdobný česnek. Když jsem si začátkem roku na to vzpomněla, nemohla jsem přijít na místo, kam jsem cibule umístila. Na jaře se ozvaly samy. Měla jsem obrovskou radost. No není to nádhera? Na rozdíl od kopretin dokonce voní.


Tady je naše malé ZOO. Mladé ještěrce se zalíbilo v petrželi. Seděla tam celý den.









Přeji vám krásné dny, plné sluníčka, kytiček a pohody.

07 května 2017

Šité dárky

Kamarádka z našeho turistického spolku oslavila nedávno kulaté narozeniny. Protože téměř všechny z nás jsou tak trochu tvořilky, dohodly jsme se, že přineseme dárečky z domácí dílny.


Do realizace jsem se, jako vždy, pustila na poslední chvíli. Nejdřív jsem ušila srdíčko, hojně plněné levandulí, která mi letos z větší části "odešla", možná stářím, možná suchem. Takže v létě nebude žádné velké "levandulování". Je mi to líto, ale nedá se nic dělat. Ještě že mám dostatečné zásoby z minulých let.


K srdíčku přibyly dva jednoduché pytlíky na bylinky, které kamarádka pěstuje i sbírá. Těch není nikdy dost. V soupravě nechyběl ani pohankový polštářek, těch jsem za poslední rok ušila spoustu a u obdarovaných měly vždycky úspěch. Snad dobře poslouží i teď.








01 května 2017

Máj




Konečně jsme se dočkali! Dnešní den byl přímo ukázkový. Modrá obloha, příjemná teplota a hlavně naše třešnička vydržela kvést. Přečkala mráz, déšť i sníh.


Jenom včeličky neslavily Svátek práce. Ty měly naopak plné ruce (nožičky) práce Usmívající se!


Předešlé dva dny jsem měla na prázdninách vnučky a ty si to na zahradě užívaly. Po dlouhém deštivém týdnu nenechaly jedinou kytičku na pokoji.


Tvořila se srdíčka, trhaly se kytičky do vázy a vyráběla se košťata na slet čarodějnic. Bylo u nás veselo. Dnes jsem si ale obhájila samotu a klid. To je občas potřeba.


Modřence krásně kvetou.


Když už jsme u těch srdíček, tak ještě jedno mechové...






Přeji vám nový měsíc jenom takový, jaký má být. Hodně rozkvetlý, sluníčkový i s deštíčkem, ale jenom s tím teplým, májovým...

23 dubna 2017

Tatarák trochu jinak

Můj muž je velikým milovníkem klasického tataráku. Dlouho mne lákal, abych ho také ochutnala a velmi dlouho trvalo, než mne přesvědčil. Strašidlo střevních cizopasníků bylo silnější. Trvalo léta, než jsem podlehla a nelituji. Manželův tatarák chutná výtečně, stal se naší sváteční specialitou a "dostal" i ostatní členy rodiny.

Manžel je ale také velký odpůrce červené řepy. Oba však víme, jaké blahodárné účinky na lidský organismus řepa má, zkoušeli jsme různé recepty a musím říct, že v jeho případě marně...
Nedávno jesm našla u blogerky Ivy ( Babčiny recepty ) zajímavý recept na tatarák z červené řepy .




To prostě uvaříte několik kousků neoloupané ČŘ, asi 3 kousky ( 250 g ) a necháte vychladnout. Řepu oloupete a namelete na masovém mlýnku stejně, jako klasiku. Přidáte jednu střední, na drobno nakrájenou cibuli a ostatní ingredience, jako do normálního tataráku. To znamená : hořčici, kečup, pepř, sůl, kari koření, worčestrovou a sójovou omáčku, trochu oleje a jeden žloutek ( nemusí být, ale je to lepší ), prostě podle vlastní chuti.
Vše se zamíchá a je to! Pak už přijdou na řadu topinky s česnekem, které potíráme připravenou směsí.
Topinky s falešným tatarákem zmizely velmi rychle. Velmi kladně byly přijaty i dalšími strávníky. Když jsem recept předala kamarádce, brzy mi hlásila, že už tataráček vyráběla několikrát.

Odpůrci červené řepy určitě změní názor stejně tak, jako můj muž. Tatarák z červené řepy je lehce stravitelný, zdravější a hlavně levnější než klasický. Iva píše, že to maso není, ale pokud se dobře ohutí, je to pochoutka. Topinky nejsou podmínkou, je možné použít jakékoliv pečivo.
Vyzkoušejte a uvidíte!Mrkající






Přání