Translate

25 prosince 2021

Přání

 





Milí blogoví přátelé, děkuji vám za dlouholetou přízeň. Letos v listopadu to bylo 12 let, kdy jsem si svůj blog v potu tváře sama vybudovala. Tento rok byl pro mne velmi těžký, ale takový už je život. Vždycky jsme se doma snažili, pokud možno, všechno brát s humorem a to mi pomáhá i teď. Moje aktivita už není, to co bývalo, ale stále mne těší se s vámi setkávat, obdivovat váš um, vtip a píli. Přeji vám jenom to nejlepší.








06 prosince 2021

Trošku vánoční parády



Máme tady už druhý adventní týden a tady je dnešní pohled z okna. Prostě paráda!

Zvonečky. Toto je zase ta moje korálková paráda, po večerech vyráběná.

Věnečky

Rampouchy, zavěšené vypadají lépe.

Od korálek se pomalu přesunu k troubě a k cukroví. Mějte se pěkně a v poklidu užívejte adventní čas.







28 listopadu 2021

Adventní čas

 

Včera jsme se probudili do sněhové nadílky. To byl můj pohled z okna, včetně modré oblohy, nádhera. Dnes už to bylo úplně jiné, sníh se změnil na špinavou břečku a místo modré oblohy zavládlo šedé deprimující pošmourno. 


Protože milujeme ryby a Vánoce se blíží, zajeli jsme si zlepšit náladu do nedalekého rybářství. Kdo je připraven, není překvapen...


Už včera jsem si vyrobila adventní svícení : forma na chlebíček, vysypaná pískem ( okoukáno v TV v pořadu "Všechno, co mám ráda" ). Písek udržuje vlhkost pro větvičky a svíčky jsou bezpečně zapíchnuté. To moje svícení je trošku rozcuchané, ale ve skutečnosti vypadá líp...😊😊  



Přeji vám příjemné prožití adventních dnů ve zdraví a bez starostí.








13 listopadu 2021

Moji letošní Martínci

 


K pečení martinských rohlíčků jsem se dostala až po Martinovi, teď o víkendu. Uvnitř je oříšková náplň a musím říct, že se povedly. Také se přiznávám, že je to moje premiéra. 

Pro případné zájemce přikládám recept:

Těsto:

250 g hladké mouky, 225 g  másla, 1 vejce, 10 g droždí, 1 lžička mléka, 1 lžička cukru krupice-kvásek 

moučkový a vanilkový cukr na obalení

Náplň: 

250 g  mletých ořechů,  200 g mléka, 50 g drcených piškotů, 50 g medu, 50 g cukru,  špetka skořice,      1-2 lžíce rumu, 1 bílek, Ořechy přelijeme vroucím mlékem, přidáme ostatní suroviny, zamícháme a necháme vychladnout.



Recept jsem si našla v knížce Petry Burianové. Petra Burianová je známá z televizní soutěže Peče celá země, kde také zvítězila. Já moc nesleduji soutěže o vaření, ale tato soutěž mne upoutala a Petra byla úžasná ať už jako kuchařka, tak jako člověk. Knížka nebo spíš kniha přináší povídání o pečení a zvycích v jednotlivých ročních obdobích a je doplněná o recepty a fotografie. Knihu jsem si zapůjčila v knihovně, ale klidně bych ji věnovala, jako vánoční dárek.


Třeba jsem někomu z vás dala tip na mlsání, pro mne to byla už tak trošku příprava na vánoční pečení, protože jsem si pořídila nový sporák, který je úplně jiný než ten starý.

Přeji pěkný víkend a opatrujte se.😀





09 listopadu 2021

Když fouká od strnišť


V poslední době u nás vlastně fouká skoro každý den a není to nic příjemného. Také se už brzy stmívá. Minulou neděli vnučky už skoro za tmy vytáhly draky, zakoupené v našem vesnickém vietnamském obchodním domě Bala.


Obloha nám poskytla nádhernou podívanou.


Máme to štěstí, že tak velká volná plocha k pouštění draků nachází blízko.



Moc jsme si to užily.  Jak málo stačí ke štěstí.






02 listopadu 2021

Vzpomínáme

 


Každým rokem tvořím dušičkovou výzdobu. Používám vždycky materiál z vlastní zahrádky. Letos jsem přidala pár papriček. Manžel je měl rád.

Ty, na které už jen vzpomínáme, stále přibývá, bohužel...




Jarní pozdravení

Mám ráda jaro, léto i podzim. Zimu moc nemusím. Je mi zima, klouže to a málo svítí sluníčko a to je na mé psychice znát. Přestože dnešní slu...